Platební morálka se zlepšila, problémových je šest procent firem

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Platební morálka českých podniků se v posledních dvou letech zlepšila, přesto je přibližně šest procent firem problémových. Vyplývá to z indexu platební morálky úvěrové pojišťovny KUPEG, lídra českého trhu komerčního úvěrového pojištění. V porovnání s předkrizovým rokem 2007 zůstává platební morálka firem o 30 procent horší.

Objem problémových pohledávek byl loni tři čtvrtě miliardy korun, což je zlepšení o čtvrtinu. \"Předloni jsme měli takových případů za jednu miliardu,\" uvedl generální ředitel KUPEG Michal Veselý.

Podniky podle něj stále čelí zvýšeným rizikům, která souvisejí s méně silnými obchodními partnery nebo s kriminální činností. Zhruba jeden z deseti případů selhání odběratelů vzniká jako důsledek podvodného jednání, dodal Veselý.

Loňská čísla podle KUPEG upozorňují na vyšší rizikovost odběratelů v Maroku, Jižní Americe a na Arabském poloostrově, zejména v Saúdské Arábii a Spojených Arabských emirátech. Vysokou citlivost exportérů na rizika potvrzuje propad obchodu s Ukrajinou a Běloruskem, ale i se Srbskem, Bosnou či Makedonií. Výrazně vyšší aktivitu českých exportérů zaznamenal KUPEG v obchodech s Austrálií, Indií a Čínou.

Většinovým akcionářem KUPEG úvěrové pojišťovny je belgická úvěrová pojišťovna Ducroire Delcredere SA.NV., která vlastní 66 procent akcií. Menšinovým vlastníkem je státní Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK