České dráhy se proti tendru na Šumavské lokálky odvolají

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - České dráhy se odvolají proti průběhu výběrového řízení na provoz takzvaných Šumavských lokálek, ve kterém skončily na třetím místě. Podání námitky proti průběhu výběrového řízení pořádaného Jihočeským krajem dnes vzala na vědomí dozorčí rada společnosti. ČTK to řekl mluvčí ČD Radek Joklík.

Jako vítěze tendru vyhodnotil Jihočeský kraj společnost GW Train Regio. Společnost Arriva, která v soutěži na patnáctiletý provoz lokálek skončila druhá, se odvolávat nebude. Výběrová komise nabídky tří uchazečů vyhodnocovala podle nabízené ceny a kvality služeb, které budou nabízet.

\"Podle názoru představenstva je potřeba na pochybení v rozhodovacím procesu upozornit, rozhodli jsme se proto podat námitky a o tomto našem postupu jsme informovali dozorčí radu. Činíme kroky, jež vyplývají nejen z naší zákonné povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře, ale také v zájmu práv cestujících a našich zaměstnanců,\" uvedl předseda představenstva drah Pavel Krtek.

Kraj dosud před skončením celé soutěže nechtěl cenové nabídky jednotlivých uchazečů komentovat. Hodnotu doplatku za vlakový kilometr oznámila pouze společnost Arriva, která požadovala 89,90 Kč. Právě nabízená cena je podle místopředsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Vladislava Vokouna hlavní důvod, proč se chtějí České dráhy proti výsledku odvolat. Dopravce má totiž pochybnost, zdali vítěz soutěže do ceny započetl veškeré náklady.

Opačný postup zvolila společnost Arriva patřící do skupiny Německých drah (DB) \"Výsledky soutěže akceptujeme, nebudeme se odvolávat jen proto, že jsme skončili těsně druzí,\" řekl ČTK její generální ředitel Daniel Adamka. Zároveň ale uvedl, že společnost bude kontrolovat, zdali vítěz soutěže skutečně dostojí všem parametrům, které ve své nabídce slíbil a díky kterým vyhrál.

Tendr na takzvané šumavské lokálky se týkají tří tratí České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary. Nový provozovatel by měl na trase najezdit zhruba 1,337 milionu vlakových kilometrů ročně při celkových předpokládaných nákladech 2,25 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK