V Dukovanech skončila první letošní odstávka bloku, trvala 20 dní

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 19. března (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany skončila první letošní odstávka. Blok číslo tři stál 20 dní. Energetici v něm vyměnili za nové pětinu jaderného paliva a udělali naplánované zkoušky zařízení. První turbína byla dnes k bloku znovu připojena ve 22:46, do rána bude připojena i druhá turbína, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Poslední březnovou sobotu bude v Dukovanech podle plánu odstaven blok číslo dva, i tato odstávka bude dvacetidenní.

Každý ze čtyř bloků této jaderné elektrárny se jednou v roce zastaví kvůli výměně části paliva a kontrolám. Pro letošek počítá firma ČEZ s tím, že odstávky v Dukovanech potrvají dohromady 138 dnů. Nejdéle, 60 dnů, bude stát první blok, u něhož potřebuje ČEZ do konce roku získat novou licenci na provoz. Do sítě přestane první blok dodávat elektřinu 29. srpna.

Jako poslední se v tomto roce v Dukovanech zastaví blok číslo čtyři, a to na 37 dní. Zahájení této odstávky je naplánováno na 25. prosinec.

Jaderná elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Kvůli delší odstávce prvního bloku její letošní produkce nepřevýší úroveň minulého roku, kdy Dukovany dodaly do sítě 15,37 terawatthodiny elektrického proudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK