Morávia-Chem šéfa Radka Březiny je opět v insolvenčním řízení

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 20. března (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes opět zahájil insolvenční řízení se společností Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku, kterou tajně vlastnil zlínský podnikatel a šéf lihové mafie Radek Březina. Insolvenční návrh podalo vedení Morávia-Chem, které závazky včetně požadavku celníků na zajištění spotřební daně vyčíslilo na 249,4 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Insolvenční řízení s firmou bylo zahájeno již na začátku března, poté však bylo zastaveno.

Březina v areálu Morávia-Chem prováděl falešnou denaturaci lihu, firma hrála klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem. Podle obžaloby způsobila mafie kolem Radka Březiny škodu na daních v rekordní výši 6,7 miliardy korun.

Jednatel Morávia-Chem Radek Menšík podal insolvenční návrh ve čtvrtek. \"Dne 12.3. 2015 vydalo Generální ředitelství cel rozhodnutí o zaplacení ve výši 42,392.610 Kč. Dne 17.3. 2015 vydal Celní úřad pro Zlínský kraj další zajišťovací příkaz ve výši 54,089.865 Kč. Vzhledem k tomu, že firma již v exekuci je a je zajištěný veškerý majetek včetně zásob, došlo tímto opatřením k opětovnému úplnému zastavení činnosti firmy. Firma je v tomto okamžiku předlužena a již zastavila veškeré svoje platby závazků,\" uvedl v návrhu Menšík. Majetek firmy vyčíslil na 125,6 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK