Sobotka po summitu EU zdůraznil, že ČR nechce odchod Řecka z eura

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. března (zpravodajové ČTK) - Česko si nepřeje řecký odchod z eurozóny, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka v Bruselu novinářům. Do dnešních ranních hodin na okraj summitu EU diskutovali o hospodářské situaci Řecka s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem zástupci evropských institucí a představitelé Německa a Francie.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bylo cílem schůzky především zamezit nedorozuměním. \"Nebylo to jednání, kde by se rozhodovalo, byla to snaha shodnout se na interpretaci a vyhnout se nedorozuměním na nejvyšší politické úrovni,\" poznamenal Tusk na tiskové konferenci po summitu.

Sobotka před novináři konání schůzky, o jejímž obsahu byl summit ráno stručně informován, jednoznačně uvítal. \"Je potřeba využít veškerý čas k tomu, aby se odvrátilo riziko, že Řecko vypadne z eurozóny,\" zdůraznil.

O setkání, které začalo ve čtvrtek pozdě večer po konci prvního dne summitu EU, požádal Tuska řecký premiér. Kromě nich a německé kancléřky Angely Merkelové byl přes půlnoc u kulatého stolu přítomen také francouzský prezident François Hollande, šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Ve stručném prohlášení, které bylo vydáno dnes nad ránem, se poté všichni účastníci přihlásili k závěrům jednání euroskupiny z 20. února. Právě tehdy se země platící eurem s Řeckem po zdlouhavých diskusích dohodly na čtyřměsíčním prodloužení záchranného programu, podmínkou je ale souhlas věřitelů s obměněným reformním programem nové řecké vlády.

Atény dohodu potřebují, jinak od mezinárodních věřitelů nezískají zbývajících 7,2 miliardy eur. Zemi v příštích dnech a týdnech čekají výrazné splátky stávajících dluhů.

Přesto se jednání zadrhla. Řekové až nyní slíbili v příštích dnech předložit skutečně kompletní seznam svých reforem a přestanou také blokovat práci expertů evropských institucí, kteří zjišťují situaci přímo v Aténách. Dosud například není expertům evropských institucí známý ani přesný stav řecké státní pokladny.

Sobotka dnes zdůraznil, že noční jednání nemohlo v žádném případě nahradit dohodu zemí eurozóny. Právě toho se po oznámení schůzky ve čtvrtek obávala Belgie a některé další menší země, které euro používají.

Jednání však snížilo napětí, které se v minulých dnech vytvořilo především mezi Řeckem a Německem, míní český premiér. Pomohlo také koordinaci klíčových představitelů evropských institucí a důležitých zemí eurozóny, což by mělo podpořit další rychlý postup diskusí. \"Jakékoliv nedorozumění může mít silné následky,\" varoval Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK