Ceny ropy po prudkém oslabení dolaru výrazně oživily

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne zastavily pokles a výrazně oživily. Zvrat přineslo prudké oslabení dolaru a posílení eura po vstřícných vyjádřeních předních činitelů Evropské unie vůči Řecku.

Severomořská ropa Brent v první polovině dne sestoupila až na 53,55 dolaru za barel, v 15:07 SEČ už ale byla na 55,18 USD, tři čtvrtě dolaru nad čtvrtečním závěrem. Po prudkých výkyvech z minulých dní tak směřuje Brent ke zhruba dvouprocentnímu týdennímu vzestupu. Americká ropa WTI zpevnila o 1,70 USD na 45,65 dolaru za barel.

Evropská unie poskytne Řecku dvě miliardy eur na pomoc v takzvané \"humanitární krizi\", řekl dnes na summitu EU šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že řecká vláda si bude moci rozhodnout, jakou kombinací výdajových škrtů a zvýšení daní naplní dané rozpočtové cíle.

Euro odpoledne vůči dolaru posílilo o 1,3 procenta. Slabší dolar povzbuzuje investory v jiných měnách k nákupům komodit obchodovaných v americké měně.

Analytici ale dnešní vzestup považují jen za instinktivní reakci na oslabení dolaru. Vesměs se předpokládá další pokles cen, protože na globálním trhu nadále převažuje nabídka nad poptávkou.

\"Pokračující vysoké dodávky z OPEC spolu s rostoucí produkci a zásobami v USA nutí trh dál hledat cenové dno,\" řekl agentuře Reuters Eugene Weinberg, který řídí komoditní výzkum v německé bance Commerzbank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,18 54,43 New York - Nymex WTI duben 45,65 43,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK