Bundesbanka: Eurozóna by měla vydržet bankrot některého z členů

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 23. března (ČTK) - Eurozóna by měla podniknout kroky, které zajistí, že měnová unie vydrží platební neschopnost některé ze svých členských zemí. Uvedla to dnes německá centrální banka Deutsche Bundesbank. V eurozóně se nyní zaměřuje pozornost na Řecko, jemuž hrozí vyhlášení bankrotu, pokud nová řecká levicová vláda nepřesvědčí svými kroky eurozónu, aby jí v nejbližších týdnech uvolnila další finanční pomoc.

\"Finanční a dluhová krize... ještě není překonána,\" uvedla Bundesbanka a zdůraznila že primární zodpovědnost za své dluhy musí mít jednotlivé státy a investoři. \"Měnová unie by měla být schopna vydržet extrémní případ pádu některého členského státu do insolvence,\" dodala banka podle agentury Reuters.

Bundesbanka rovněž v dnešní měsíční zprávě předpověděla německé ekonomice ve druhém čtvrtletí pokračující zlepšování hospodářské situace, kterou podpoří domácí i zahraniční poptávka. \"Německá ekonomika po překvapivě silném růstu na konci roku 2014 výrazně sílila i v prvním čtvrtletí. Známky pokračujícího energického vzestupu jsou patrné i pro druhé čtvrtletí,\" uvedla Bundesbanka.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 1,6 procenta z tempa 1,2 procenta v předchozích třech měsících. Za celý rok ekonomika expandovala o 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK