Ceny ropy díly slabému dolaru rostou

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. března (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou o více než procento. Ropu podpořil pokles dolaru, který zahnal obavy z nadměrných dodávek na trh způsobené prohlášením Saúdské Arábie, která nyní těží téměř rekordních deset milionů barelů ropy denně.

Cena severomořské ropy Brent v 16:46 SEČ stoupla o 56 centů na 55,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o 53 centů na 47,10 dolaru za barel.

Poskytovatel služeb pro ropné společnosti Schlumberger dnes uvedl, že ceny ropy by v druhé polovině roku mohly vzrůst díky nižším výdajům na průzkum a těžbu ropy. Ty se mají podle jeho odhadů letos snížit o deset až 15 procent.

Ceny ropy se v posledních dnech pohybují jako na houpačce. Dolů je tlačí obavy z nadměrných dodávek na trhy. Oslabení dolaru před očekávaným začátkem zvyšování úroků ve Spojených státech však naopak povzbuzuje ceny k růstu. Dnešní den ceny ropy zahájily poklesem, pak však díky dalšímu oslabení dolaru své ztráty smazaly.

Saúdská Arábie trvá na svém rozhodnutí ponechat těžbu na současné úrovni a uvedla, že bude zvažovat snížení těžby pouze v případě, že svoji těžbu sníží i země, které nejsou členem ropného kartelu OPEC. Země nyní těží zhruba deset milionů barelů denně, což je proti únoru nárůst o 350.000 barelů denně, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,88 55,32 New York - Nymex WTI květen 47,10 46,57

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK