Americký dolar na počátku nového týdne oslabuje

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. března (ČTK) - Americký dolar dnes již druhou seanci za sebou oslabuje ke koši předních světových měn. Investoři po měnovém zasedání centrální banky USA (Fed) v minulém týdnu ruší některé spekulativní sázky na růst dolaru.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,0917 USD a k jenu stouplo o půl procenta na 130,78 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 119,79 JPY. Ke koši šest hlavních měn dolar klesl o 0,8 procenta na 97,1 bodu.

Euro pokračovalo v růstu vůči dolaru navzdory komentáři prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho o programu nákupu dluhopisů. Ten zahájila ECB tento měsíc a na euro má oslabující vliv. Podle některých analytiků by euro mohlo tento týden dále posilovat vůči dolaru a dostat se až na 1,12 USD.

Euro však část svých dnešních zisků smazalo kvůli jednání mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Podle zdroje Merkelová neočekává, že by dnešní jednání s Tsiprasem přispělo k vyřešení sporů kolem pomoci eurozóny pro Řecko, chce však, aby jí Tsipras osobně informoval o reformních plánech Řecka, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK