Správce má do dneška rozhodnout, zda je nafta v Německu česká

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Insolvenční správce německé firmy Viktoriagruppe by měl do dnešního dne rozhodnout, zda část nafty uložená ve skladu firmy v německém Kraillingu patří Česku. Naftu za více než miliardu korun tam má uloženu Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Správce v předběžném lednovém rozhodnutí český nárok neuznal. Odůvodnil to mimo jiné tím, že při převozu české nafty do Německa, který se uskutečnil v roce 2010, byla smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům.

U okresního soudu v německém městě Weilheim in Oberbayern se dnes mají setkat insolvenční správce, vedení firmy Viktoriagruppe a všichni věřitelé, kteří vůči zkrachovalé firmě přihlásili pohledávky.

Jen pohledávky českých úřadů vůči zkrachovalé firmě Viktoriagruppe dosahují podle zjištění ČTK až 1,8 miliardy korun, samotná SSHR přihlásila pohledávky za 1,5 miliardy korun. Zbylou část nárokují celní a daňové úřady. Samotné uznávání přihlášených pohledávek by se ale podle informací ČTK mělo projednávat až při dalším jednání soudu 21. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK