CzechInvest loni zprostředkoval investice za 87 mld. Kč

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16.700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu. Zástupci CzechInvestu to dnes oznámili na tiskové konferenci.

\"Zvýšená aktivita zahraničních investorů souvisí s postupným oživením evropského trhu, taženým především automobilovým průmyslem,\" uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Nejvíc investic směřovalo do automobilového průmyslu (50) a kovodělného průmyslu (18). Podle regionů nejvíce projektů, a to 26, zamířilo na sever Moravy a do Jihomoravského a Ústeckého kraje (oba 19). Nejvíce investorů do ČR zamířilo tradičně z Německa a Spojených států. Z tuzemským firem expandují hlavně společnosti strojírenské, textilní a potravinářské.

Žebříček deseti nejvýznamnějších investic vede Nexen Tire, který postaví v průmyslové zóně Triangle u Žatce závod na výrobu pneumatik v hodnotě 22,8 miliardy korun. Druhá je expanze firmy Brose CZ v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici ve výši 2,65 miliardy korun.

Většina investic do ČR přišla v prvním pololetí, kdy investoři ještě mohli využít výhodnější investiční pobídky. \"Druhé pololetí bylo slabší, proto nyní musíme v lákání investic vyvinout vyšší úsilí. Připravená je k investorům vstřícnější novela zákona o investičních pobídkách a daleko aktivnější přístup k investorům předpokládá i naše nová strategie,\" uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Deset nejvýznamnějších investic za rok 2014 dle výše investice:

Investor Sektor Země původu Výše investice (mil. CZK) Pracovní místa Region Nexen Tire Corporation Gumárenský Korea 22,76 1 384 Ústecký kraj Brose CZ Výroba motorových vozidel Německo 2,65 810 Moravskoslezský kraj Continental Automotive Czech Republic s.r.o. Výroba motorových vozidel Nizozemí 2,63 648 Královéhradecký kraj Hyundai Mobis Výroba motorových vozidel Korea 2,62 935 Moravskoslezský kraj AL INVEST Břidličná, a.s. Kovodělný a kovozpracující ČR 2,42 49 Moravskoslezský kraj Pila Štětí | Labe Wood Papírenský a dřevozpracující Rakousko 1,95 159 Ústecký kraj KARSIT HOLDING, s.r.o. Výroba motorových vozidel ČR 1,78 300 Královéhradecký kraj Mölnlycke Health Care ProcedurePak Biotechnologie a medicínská technika Švédsko 1,59 214 Moravskoslezský kraj Lovochemie, a. s. Chemický a petrochemický ČR 1,58 0 Ústecký kraj Magna Exteriors & Interiors (Bohemia) s.r.o. Výroba motorových vozidel Rakousko 1,55 217 Liberecký kraj

zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK