Růst podnikatelské aktivity v eurozóně nejvyšší za téměř 4 roky

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. března (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v eurozóně tento měsíc zrychlil více, než se čekalo, a index aktivity se ocitl nejvýše za téměř čtyři roky. Přispělo k tomu zřejmě zahájení programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou, jehož cílem je podpora ekonomického růstu. Firmy však stále snižují ceny, aby povzbudily své podnikání. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery.

Index aktivity podle rychlého odhadu stoupl na 54,1 bodu, nejvýše od května 2011, z únorových 53,3 bodu. Již 21 měsíců se tak nachází nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali mírnější růst na 53,6 bodu. Hodnota indexu podle firmy Markit signalizuje, že hospodářský růst eurozóny v letošním prvním čtvrtletí dosáhne 0,3 procenta, tedy stejného tempa jako v předchozích třech měsících.

\"Je zde určitý impuls od kvantitativního uvolňování, i když přichází v době, kdy již byl růst, a zatímco domácí spotřebitelé mají prospěch z nižších cen,\" uvedl hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

Dílčí cenový index stoupl na osmiměsíční maximum 49 bodů, nadále však zůstává pod úrovní 50 procent. To ukazuje, že inflace nebude v nejbližší době výrazně růst.

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru stoupl na desetiměsíční maximum 51,9 bodu z únorových 51 bodů. Ve službách pak index stoupl na 54,3 bodu z 53,7 bodu a ocitl se nejvýše za 46 měsíců. Oba údaje překonaly očekávání hlavně díky přílivu nových objednávek.

\"Všechny indikátory ukazují na další růst, firmy nabírají zaměstnance a to je dobrým znamením pro rok, který je před námi,\" dodal Williamson.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK