MF loni přidělilo 60 zakázek bez veřejné soutěže, meziročně méně

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Ministerstvo financí loni vybralo uchazeče o zakázku bez veřejné soutěže v 60 případech, a to u zakázek za více než 535 milionů korun. O rok dříve to bylo 98 zakázek za 1,9 miliardy korun. Šlo o některé zakázky na likvidaci ekologických škod, na právní služby nebo na IT systémy. Vyplývá to z prezentace pro dnešní tiskovou konferenci ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj z počátku března zakázek zadaných v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy oslovení vybraného uchazeče bez veřejné soutěže, ubývá. Loni se tímto způsobem zadalo 3003 zakázek za 33,6 miliardy korun, což je z pohledu počtu meziročně o devět procent méně. Hodnota těchto zakázek klesla o 17 procent. Zakázky zadané bez uveřejnění se loni na celkovém počtu veřejných zakázek podílely 20 procenty, z pohledu hodnoty činil podíl devět procent.

V případě ministerstva financí loni ze 60 zakázek bez výběrového řízení bylo osm na likvidaci ekologických škod, čtyři na právní služby a zbytek IT zakázky navázané na dříve uzavřené smlouvy nebo vypsané celníky a Finanční správou. Pět zakázek za 60,7 milionu korun zadalo podle Babiše předchozí vedení ministerstva.

Pro zadání zakázky bez jejího uveřejnění musí zadavatel splnit všechny zákonné povinnosti, zároveň musí řádné zdůvodnit tuto volbu. Zákon v současnosti umožňuje zadat zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění stejnému dodavateli v případě, že celkový rozsah dodatečných stavebních víceprací nebo služeb nepřekročí 30 procent ceny původní zakázky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK