Ceny ropy smazaly zisky, Brent klesl k 55 dolarům

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční zisky a severomořská ropa Brent se po dočasném vzestupu vrátila k 55 dolarům. Trh oslabilo oživení dolaru ze ztrát, známky slabého ekonomického růstu v Číně a vysoká těžba v Saúdské Arábii, která je největším světovým vývozcem ropy.

Brent v 16:30 SEČ oslabil o téměř 70 centů na 55,25 dolaru za barel. Předtím jeho cena vystoupila až na 56,79 USD. Americká lehká ropa WTI zůstala bez větší změny kolem 47,50 USD.

Ropný trh zpočátku posílil dvoudenní pokles dolaru, v němž se euro poprvé za týden dostalo nad 1,10 USD. Později ale převážil dlouhodobý trend silného dolaru a americká měna posílila. Silný kurz dolaru snižuje zájem investorů v jiných měnách o nákupy ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně.

Ropu oslabovaly nové údaje z čínské ekonomiky. Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru klesla v březnu na nejnižší úroveň za 11 měsíců, což potvrdilo ochablou ekonomiku největšího světového dovozce ropy.

Saúdská Arábie nyní těží zhruba deset milionů barelů denně, což je proti únoru nárůst o 350.000 barelů denně. Její ministr ropného průmyslu o víkendu prohlásil, že bude zvažovat snížení těžby pouze v případě, že svoji těžbu omezí i země, které nejsou členy ropného kartelu OPEC.

Trh vyhlíží nové údaje o vývoji zásob na americkém trhu. Tamní ropné zásoby jsou nejvyšší za 80 let a analytici podle agentury Reuters odhadují, že minulý týden vzrostly na nový rekord už 11. týden za sebou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,25 55,92 New York - Nymex WTI květen 47,50 47,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK