Americké akcie oslabily, dolar stoupl

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes oslabily. Pozornost investorů se podle agentury Reuters soustředí na silný kurz dolaru a jeho možné negativní dopady na hospodářské výsledky amerických podniků.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 0,58 procenta na 18.011,14 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,61 procenta na 2091,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,32 procenta na 4994,73 bodu.

Cena akcií těžební společnosti Freeport-McMoRan se propadla o více než procento. Firma se totiž kvůli nízkým cenám komodit rozhodla prudce zredukovat dividendy.

Pokles indexu Nasdaq nicméně zmírnil technologický gigant Google. Jeho akcie si připsaly přes dvě procenta po zprávě o tom, že do firmy přijde nová finanční ředitelka z banky Morgan Stanley.

Nejnovější statistiky podle agentury Reuters signalizují, že ekonomika Spojených států zůstává v dobrém stavu. Americké ministerstvo obchodu dnes například oznámilo, že prodej nových rodinných domů v USA v únoru stoupl o téměř osm procent a dosáhl nejvyšší úrovně za posledních sedm let.

Příznivé údaje o ekonomice nicméně podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) v brzké době začne zvyšovat úrokové sazby. Růst úroků zvyšuje podnikům náklady na půjčky a tlačí vzhůru kurz domácí měny, což může mít negativní dopad na konkurenceschopnost.

Na devizovém trhu dnes dolar díky vyhlídkám na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech posílil vůči euru. To naopak tlačí dolů pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně. V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna pokles o 0,2 procenta na 1,0927 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK