Podnikatelská nálada v Německu se v březnu pátý měsíc zlepšila

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. března (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v březnu již pátý měsíc za sebou zlepšila a index nálady je nyní nejvýše od července 2014. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. Zpráva naznačuje, že největší evropská ekonomika se v prvním čtvrtletí pohybuje plnou parou vpřed.

Index podnikatelské nálady v březnu stoupl na 107,9 bodu z únorových 106,8 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení indexu na 107,3 bodu, když nejvyšší odhad počítal s růstem na 107,9 bodu. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho hrají důležitou úlohu ve zlepšování podnikatelské nálady slábnoucí euro a nižší ceny ropy. Slabé euro zlepšuje očekávání mezi německými vývozci. Z nízkých cen ropy pak má prospěch hlavně chemický průmysl, výrobci gumy a umělých hmot. V prvním čtvrtletí by se hrubý domácí produkt Německa měl podle jeho odhadu zvýšit zhruba stejným tempem jako v posledních třech měsících loňského roku, kdy vzrostl o 0,7 procenta.

Firmy hodnotí lépe svoji současnou situaci i výhled na příštích šest měsíců. Ukazatel současné situace se zvýšil o 0,7 bodu na 112 bodů. Dílčí index podnikatelských očekávání pak stoupl o 1,4 bodu na 103,9 bodu. Nálada se zlepšila ve zpracovatelském sektoru i v obchodě a ve službách. Horší byla ve stavebnictví.

Ekonom ING Carsten Brzeski však varoval před přílišným optimismem. Upozornil, že některé statistické údaje na počátku roku byly méně působivé a dnešní hodnota indexu Ifo je pouze mírně nad průměrem z posledních pěti let.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,6 procenta, letošní růst odhaduje německá vláda na 1,5 procenta. Některé instituty však čekají růst až kolem dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK