Podnikatelská důvěra ve Francii byla nejvýše za skoro tři roky

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. března (ČTK) - Důvěra podnikatelů ve francouzskou ekonomiku stoupla v březnu na nejvyšší úroveň za skoro tři roky. Dnešní údaje francouzského statistického úřadu INSEE podle agentury Reuters naznačují, že druhá největší ekonomika eurozóny se díky nižším cenám ropy a slabšímu euru dostává z období stagnace.

Úhrnný ukazatel podnikatelské morálky stoupl v březnu na 96 bodů z únorových 94 bodů a vyhoupl se na nejvyšší úroveň od dubna 2012. K nárůstu přispěla situace v maloobchodu a zlepšení v sektoru služeb.

Pozorněji sledovaný index důvěry v průmyslovém sektoru sice klesl o jeden bod na 99 bodů, zůstal ale v blízkosti dlouhodobého průměru, který činí 100 bodů.

\"Nárůst důvěry je vítaný a podporuje náš názor, že aktivita francouzské ekonomiky během prvního čtvrtletí pravděpodobně zrychlila,\" sdělil podle Reuters analytik Diego Iscaro ze společnosti IHS Global Insight. Postupné zlepšování důvěry bude podle jeho odhadů zřejmě pokračovat i v příštích měsících, přestože firmy zůstanou v očekávání budoucího vývoje relativně opatrné.

Dnešní data zřejmě potěší francouzského prezidenta Françoise Hollandea, jehož popularitě uštědřil tvrdou ránu neutěšený stav domácí ekonomiky a neschopnost splnit svůj slib a snížit nezaměstnanost.

Vláda v Paříži očekává v tomto roce jednoprocentní hospodářský růst. Loni francouzská ekonomika stoupla o 0,4 procenta, což bylo stejné tempo jako předloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK