Světové ceny ropy rostou, pomáhá slabší dolar

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily vzhůru a přidávaly zhruba půl procenta na barel. Trh s ropou roste i přesto, že zásoby této suroviny v USA podle dnešních vládních čísel stouply minulý týden více, než se čekalo.

Severomořská ropa Brent před 17:15 SEČ vykazovala nárůst o 63 centů na 55,74 USD za barel. Americká lehká ropa WTI stoupla o 74 centů na 48,25 USD za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes uvedl, že zásoby ropy ve Spojených státech stouply minulý týden o 8,2 milionu barelů, tedy více, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Zásoby této strategické suroviny v USA se v poslední době pohybují na nejvyšší úrovni za 80 let. Tento stav trvá bez přerušení již bezmála tři měsíce.

Cenám ropy dnes k růstu pomáhal pokles kurzu amerického dolaru, který po dnešní neuspokojivé zprávě o vývoji zakázek na kapitálové zboží v USA oslabil vůči koši dalších předních měn. Slabší dolar snižuje cenu komodit obchodovaných v této měně pro držitele jiných měn. Poptávka po těchto surovinách tak obvykle roste.

\"Kdyby dnes dolar nebyl dole, ropa by klesala mnohem víc,\" uvedl podle agentury Reuters investiční manažer Tariq Zahir ze společnosti Tyche Capital Advisors.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,74 55,11 New York - Nymex WTI květen 48,25 47,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK