Ceny ropy prudce stouply kvůli operaci proti rebelům v Jemenu

26.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. března (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes stoupla o více než čtyři procenta poté, co Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Tím prochází klíčová cesta pro dodávky ropy z Blízkého východu do Evropy, píše agentura Reuters.

Kolem 12:20 SEČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 2,32 dolaru na 58,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila rovněž o více než dva dolary na 51,31 dolaru za barel.

Analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank nicméně uvedl, že prostor pro růst cen ropy je zatím pouze omezený, a to kvůli přetrvávajícímu převisu nabídky nad poptávkou.

\"Zpráva (o operaci v Jemenu) neodstraňuje nadbytečné dodávky,\" řekl Hansen agentuře Reuters. \"Růstový potenciál (cen ropy) zůstane omezený, pokud se situace nevyostří. Musíme počkat, jak se události v příštích dnech vyvinou,\" dodal.

Účelem operace v Jemenu, za kterou stojí koalice deseti států, je podle saúdskoarabského velvyslance v USA \"ochraňovat a hájit legitimní vládu\". Saúdská Arábie údajně vyslala do akce 150.000 vojáků a 100 bojových letounů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 58,80 56,48 New York - Nymex WTI květen 51,31 49,21

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK