Slovensko prý nedokáže výrazněji zvýšit dodávky plynu na Ukrajinu

26.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 26. března (ČTK) - Slovensko nebude s to vyhovět případným požadavkům Ukrajiny na výraznější navýšení dodávek zemního plynu ze Západu, které Bratislava v současnosti zajišťuje prostřednictvím záložního plynovodu. Vyplývá to z dnešního prohlášení slovenského premiéra Roberta Fica, který tak reagoval na rozhodnutí Kyjeva neodebírat od dubna plyn z Ruska.

\"Pokud budou chtít (Ukrajinci) nahradit dodávky plynu z Ruské federace, bude tlak doručit tento plyn ze Západu směrem na Ukrajinu. My si nedokážeme představit, že bychom otočili hlavní tranzitní potrubí a že (ruský) plyn budeme vracet na Ukrajinu. Podle nás by to bylo porušení smluvní základny, která existuje mezi Ruskou federací a Slovenskem,\" řekl Fico na konferenci věnované energetické bezpečnosti.

Slovensko v současnosti zajišťuje zpětný tok plynu na Ukrajinu prostřednictvím záložního plynovodu s přepravní kapacitou 14,5 miliardy metrů krychlových ročně. Ukrajina tímto způsobem dokáže pokrýt podle Fica třetinu své spotřeby této suroviny. Fico bez bližších podrobností také řekl, že kapacitu tohoto potrubí lze ještě zvýšit. Výraznější navýšení dodávek plynu ze Slovenska k východnímu sousedovi by si ale vyžádalo využití hlavního tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dále do západní Evropy.

Zpětné dodávky plynu na Ukrajinu zahájilo Slovensko loni prostřednictvím nevyužívaného záložního plynovodu mezi slovenskými Vojany a ukrajinským Užhorodem. Představitelé Ukrajiny už tedy navrhovali, aby Slovensko k těmto dodávkám využilo tranzitní plynovod. Toto řešení by si ale podle tehdejšího sdělení Bratislavy i Evropské komise vyžádalo souhlas Moskvy.

Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn dříve v tomto týdnu řekl, že Kyjev se po zimním období bez ruského plynu obejde. Platnost zimní dohody o dodávkách ruského plynu Ukrajině vyprší na konci března a obě strany začaly minulý týden za prostřednictví Evropské komise jednat o kontraktu na druhé a třetí čtvrtletí. Jednání ale nevedla ke konkrétní dohodě, další kolo schůzky by se mělo uskutečnit v polovině dubna.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě o \"zimním cenovém balíku\", kterou zprostředkovala EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK