Pražská burza oslabila, posilovaly pouze akcie Unipetrolu

26.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Pražská burza dnes ztrácela. Index PX klesl o 1,10 procenta na 1031,74 bodu. Z hlavních emisí posilovaly pouze akcie Unipetrolu. Oslabila také koruna v reakci na vyjádření členů vedení České národní banky (ČNB), podle kterých neskončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016 a zvýšila se pravděpodobnost možného posunutí kurzového závazku, tedy dalšího oslabení koruny.

Ze všech 14 hlavních emisí pražské burzy skončily po závěru obchodování v plusu pouze cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Připsaly si 2,03 procenta na 127,95 koruny. Ostatní emise oslabovaly či stagnovaly.

Nejvýraznější procentuální propad zaznamenaly akcie těžební firmy NWR, které zlevnily o 5,71 procenta na 0,33 koruny. Vzhledem k velmi nízké ceně akcií NWR ale i takový propad znamená posun jen v řádu haléřů, a cena emise tak kolísá o několik procent často. Druhý největší pokles postihl cenné papíry mediální skupiny CME, které ztratily 3,72 procenta na 67,2 koruny.

Nejvíce ovšem vzhledem k velkým objemům obchodů táhly burzu dolů akcie energetické firmy ČEZ, Komerční banky a bankovní skupiny Erste. Cenné papíry ČEZ oslabily o 1,11 procenta na 626 korun, akcie Komerční banky o 1,03 procenta na 5495 korun a cenné papíry Erste o 1,87 procenta na 624,4 koruny.

Ztráty postihly i českou měnu. Bankovní rada ČNB totiž dnes potvrdila, že v nejbližší době neukončí režim devizových intervencí. Zároveň upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků na pokles cen a obnovení rizik deflačního vývoje ekonomiky je připravena kurzový závazek ze současných 27 korun za euro posunout, a českou měnu tak cíleně ještě výrazněji oslabit. Koruna oslabila vůči euru k 17:15 oproti středečnímu závěru o 12 haléřů na 27,49 Kč/EUR a k dolaru o 25 haléřů na 25,15 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

\"Jednání ČNB dnes korunu ovlivnilo víc, než jsme čekali. Tato možnost (posunutí kurzového závazku) je považována za krajní nástroj, kterým by banka reagovala, takže guvernérova slova korunu trochu vyvedla z míry,\" sdělil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové je bankovní rada ČNB ve svých postojích velice konzistentní, ale přesto koruna po vyjádření ČNB oslabila.

\"Je zřejmé, že notná část zahraničních hráčů má stále tak trochu hokej v tom, co od ČNB očekávat. Tato neznalost by ještě v dalších týdnech mohla být zdrojem kolísání koruny ode zdi ke zdi v intervalu 27,05 až 27,90 Kč/EUR,\" míní Šichtářová.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,37 27,49 Kč/USD 24,90 25,15

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK