Slovinsko údajně prodalo banku NKBM fondu Apollo za 200 mln eur

27.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 27. března (ČTK) - Slovinsko prodalo druhou největší banku v zemi Nova KBM (NKBM) americkému investičnímu fondu Apollo za zhruba 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč). Napsal to dnes slovenský list Delo s odkazem na zdroje blízké bance a potvrdily to některé další zdroje. Slovinský státní investiční fond SDH, který prodej NKBM organizuje, ale agentuře Reuters řekl, že proces prodeje ještě dokončen nebyl.

SDH odmítl sdělit, zda Apollo podal na NKBM nejvyšší nabídku. Zdroj blízký maďarské bance OTP, která se tendru na NKBM zúčastnila, ale Reuters řekl, že banka dostala informaci, podle níž je rozhodnutí ve prospěch Apolla konečné.

Nova KBM je jednou z 15 společností, které vláda v roce 2013, kdy se země ocitla na pokraji dluhové krize, určila k privatizaci. Dosud byly z tohoto seznamu prodány jen tři podniky. Vláda chce v nejbližších týdnech prodat kromě NKBM ještě telekomunikačního operátora Telekom Slovenije.

Vláda chce v příštích měsících sestavit nový seznam firem určených k privatizaci a v únoru uvedla, že hodlá prodat postupně většinu bank. Slovinské banky se v roce 2013 dostaly do problémů kvůli vysokému objemu špatných úvěrů a vláda na jejich sanaci musela vynaložit více než tři miliardy eur (82,5 miliardy Kč). Země se kvůli tomu jen těsně vyhnula potřebě požádat eurozónu o záchranný úvěr.

Od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 se Slovinsko zdráhalo prodat své velké banky a další společnosti. Stát tak nadále přímo kontroluje zhruba polovinu ekonomické aktivity v zemi a 60 procent bankovních aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK