V Dukovanech začíná druhá letošní odstávka, blok bude stát 20 dní

27.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 27. března (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes začíná druhá letošní odstávka. Reaktorový blok číslo dvě bude stát 20 dní kvůli výměně pětiny jaderného paliva, údržbě a naplánovaným úpravám zařízení. V poledne začali energetici snižovat výkon turbín bloku, první byla odpojena ve 14:32, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

\"Tato dvacetidenní odstávka je v letošním roce již druhou v pořadí a patří mezi nejkratší odstávky provozu elektrárny,\" uvedl mluvčí. První byl letos odstaven dukovanský blok číslo tři, rovněž na 20 dní. Elektřinu začal do sítě znovu dodávat 19. března.

Nynější odstávka druhého bloku by měla skončit 16. dubna. Energetici ji mimo jiné využijí ke zprovoznění nového havarijního napájecího čerpadla. Prováděny také budou zkoušky sítí dieselových generátorů, pořízených v loňském roce rovněž na základě výsledků zátěžových testů Dukovan. I tyto generátory mají přispět ke zvýšení odolnosti elektrárny vůči extrémním výkyvům počasí a zemětřesení.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Každý z jejích čtyř bloků se jednou v roce zastaví kvůli výměně části paliva a kontrolám. Nejdéle, 60 dnů, bude letos stát první blok, u něhož potřebuje ČEZ do konce roku získat další desetiletou licenci na provoz. Odstaven bude 29. srpna. Jako poslední se v tomto roce v Dukovanech zastaví blok číslo čtyři, a to na 37 dní. Zahájení této odstávky je naplánováno na 25. prosinec.

vst dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK