Ceny ropy po zmírnění obav o dodávky z Blízkého východu klesají

27.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. března (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají o více než dolar. Obavy o dodávky z Blízkého východu vyvolané vojenskými operacemi Saúdské Arábie a jejích spojenců v Jemenu ustoupily a trhy se nyní zaměřují na jednání o jaderném programu Íránu. Přes dnešní pokles je však americká ropa na nejlepší cestě vykázat nejvyšší týdenní růst od počátku roku 2011.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:15 SEČ klesla o 1,68 dolaru na 57,51 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,79 dolaru na 49,64 dolaru za barel. Za celý týden by americká ropa mohla stoupnout až o deset procent.

Ve čtvrtek ropa kvůli obavám z vystupňování napětí na Blízkém východě, které by mohlo přerušit dodávky, zdražila o zhruba pět procent, což byl její nejvyšší denní růst za měsíc. Goldman Sachs však dnes uvedl, že bombardování Jemenu bude mít jen malý vliv na dodávky ropy, protože země je jen drobným vývozcem a tankery by se mohly vyhnout jemenským vodám.

Analytici se bojí hlavně dopadu napětí na průliv Báb al-Mandab mezi Jemenem a africkým Džibutskem, kterým arabští těžaři přepravují ropu do Suezského průplavu. Denně se jím přepraví 3,8 milionu barelů ropy.

Podle analytiků by však měl mít vývoj v Jemenu na rovnováhu ropného trhu pouze zanedbatelný dopad. Za mnohem větší vliv na trh by podle nich mělo mít jednání o jaderné dohodě s Íránem, jehož výsledkem by mohlo být ukončení západních sankcí vůči Teheránu a růst vývozu ropy z Íránu, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 57,51 59,19 New York - Nymex WTI květen 49,64 51,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK