Dolar vůči euru dál klesá, investoři před svátky vybírají zisky

02.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (ČTK) - Dolar dnes vůči euru dál klesal, třebaže z americké ekonomiky přišly příznivé zprávy. Investoři kupují eura, aby si před velikonočními svátky vybrali zisky z předešlého masivního růstu americké měny, řekli analytici agentuře Reuters.

Euro vůči dolaru odpoledne posílilo o více než jedno procento na 1,0895 USD a stejným tempem zpevnilo i vůči jenu, kde se vyhouplo na 130,30 JPY. Dolar proti japonské měně zůstal beze změny na 119,75 JPY.

Investoři likvidují pozice před páteční klíčovou zprávou z amerického trhu práce, což podle analytiků vysvětluje dnešní zvýšené kolísání kurzů. Investoři na údaje nebudou moci ihned reagovat, protože většina západních trhů bude zavřena.

Příznivým signálem před páteční zprávou byly dnešní údaje o nečekaném poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Kdyby dopadly údaje za březen lépe, než se čeká, vedlo by to zřejmě podle analytiků k výraznému posílení dolaru, protože by to zvýšilo očekávání, že americká centrální banka (Fed) zvýší v dohledné době své úrokové sazby.

Euro už řadu měsíců sráží prohlubující se uvolňování měnové politiky v eurozóně v kontrastu s opačným směřováním měnové politiky v USA. Za celé první čtvrtletí ztratila evropská měna vůči dolaru 11 procent, což byl nejhlubší čtvrtletní pokles za 15 let její existence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK