V USA vzniklo v březnu nejméně nových míst od prosince 2013

03.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. dubna (ČTK) - Ve Spojených státech vzniklo v březnu pouze 126.000 nových pracovních míst, což bylo nejméně od prosince 2013 a mnohem méně, než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti zůstala na 5,5 procenta. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce, by mohla přimět centrální banku USA (Fed) zvýšit úrokové sazby spíše později.

V posledních 12 měsících přitom americká ekonomika vytvořila měsíčně více než 200.000 nových pracovních míst, což bylo nejdelší období tak silného růstu od roku 1994.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v březnu vzniklo 245.000 nových pracovních míst. Ministerstvo současně revidovalo směrem dolů počet vzniklých pracovních míst za leden a únor o 69.000.

Hospodářský růst v letošním roce negativně ovlivnilo mimořádně chladné zimní počasí, zpomalení výroby v továrnách a stavební činnosti. Ve zpracovatelském a stavebním sektoru se tak propouštělo a počet zaměstnanců klesl i ve státním sektoru. Najímání zaměstnanců v restauracích zpomalilo, uvedla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK