Pro cestující v Praze se dnes otevřou nové stanice metra A

06.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Pro cestující v Praze se dnes odpoledne ve zkušebním provozu otevře nový úsek metra A ze stanice Dejvická do stanice Nemocnice Motol. Za nové stanice, jejichž výstavba trvala zhruba pět let, zaplatí Praha kolem 20 miliard korun. Lidé se musí připravit na změny jízdních řádů, které se od úterního rána dotknou autobusů i tramvají. Pro mnohé autobusové linky, včetně linky číslo 119 na pražské letiště, bude konečnou zastávkou Veleslavín.

V novém úseku metra vznikly čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Ne všechny vlaky ale budou jezdit mezi těmito stanicemi. Od 06:00 do 09:30 v úseku Petřiny - Nemocnice Motol a od 09:30 do 20:00 v úseku Dejvická - Nemocnice Motol pojede pouze každý druhý spoj.

Dostavba metra A se potýká s problémy. Kritici tvrdí, že nasměrování metra do motolské nemocnice nebylo šťastnou volbou, zvlášť v situaci, kdy Praze chybí přímé spojení na ruzyňské letiště. Kritiku vyvolaly i původně plánované a mnohem masivnější změny povrchové MHD, které nakonec město upravilo. Praha navíc u nových stanic nepostavila ani jediné záchytné parkoviště.

Ve stanici Nádraží Veleslavín, která bude sloužit jako přestupní na autobusy na letiště, není z úrovně pod terénem eskalátor, ale jen schody. Cestující s kufry tak musí absolvovat z nástupiště delší cestu výtahem, nebo z vestibulu nad nástupištěm vystoupat pěšky po schodech. Se zavazadly jim proto budou pomáhat portýři placení letištěm. Praha chce situaci vyřešit a zvažuje dostavbu eskalátoru, nebo dopravník na zavazadla.

Zpoždění nabírá i čerpání dotací na stavbu metra. Dopravní podnik zatím nevyčerpal ani korunu ze zhruba sedmimiliardové evropské dotace. Pochybnosti o projektu mělo ministerstvo dopravy, které snížilo strop pro čerpání dotací o 25 procent. Na konci uplynulého roku zahájil kontrolu i Nejvyšší kontrolní úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Pražské metro se třemi linkami ročně přepraví stovky milionů cestujících. Denně se jím sveze v průměru 1,6 milionu lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK