Americký dolar kvůli statistice mírně oslabuje

06.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Americký dolar zahájil nový týden mírným poklesem. Důvodem byla páteční slabá statistika, která vyvolala obavy z odložení růstu úroků v USA, a nízký objem obchodů způsobený velikonočními svátky. Většina trhů v Evropě je kvůli svátkům zavřená.

Kolem 18:20 SELČ se kurz eura vůči dolaru pohyboval kolem 1,1 USD, což představoval zisk o zhruba 0,1 procenta. Během dne euro stouplo až na 1,1027 USD. K jenu euro posílilo o 0,2 procenta na 130,97 JPY. Kurz dolaru k jenu zůstal téměř beze změny, pohyboval se kolem 119 JPY.

Americké ministerstvo práce v pátek uvedlo, že zaměstnavatelé v USA vytvořili v březnu jen 126.000 nových pracovních míst, nejméně za více než rok. Analytici čekali vznik až 245.000 míst.

Zpráva okamžitě vyvolala mezi investory obavy, že by centrální banka USA (Fed) mohla odložit plánované zvyšování úroků na pozdější dobu. Trhy nyní čekají růst kolem poloviny letošního roku. Zvýšení úrokových sazeb je hlavním důvodem posilování dolaru od poloviny loňského roku, protože vyšší úroky znamenají vyšší výnos amerických aktiv ve srovnání s aktivy v měnách jako euro a jen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK