ODS spustila informační kampaň proti registračním pokladnám

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - ODS na svém webu spustila informační kampaň proti zavádění registračních pokladen. Podle ní tento krok nezlepší výběr daní, ale povede ke zdražování a úbytku mnoha živnostníků. Zástupci ODS to dnes oznámili novinářům.

\"Zasáhne to 600.000 živnostníků a podnikatelů, část zboží se zdraží, některé provozovny se zruší,\" řekl předseda ODS Petr Fiala. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že občanští demokraté využijí všech možností, aby přijetí zákona zabránili. Pokud by byly registrační pokladny přesto zavedeny, ODS v případě návratu do vlády bude prosazovat jejich zrušení.

O registračních pokladnách se mluví v souvislosti se zákonem o elektronické evidenci tržeb, která podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude výrazně levnější než registrační pokladny s fiskální pamětí. Elektronická evidence se podle Sobotky nebude týkat například nahodilých příjmů, příjmů daněných srážkovou daní a plateb kartou, stravenkou nebo šekem, neměla by se vztahovat na řemeslníky.

Fiala i Stanjura se pozastavili nad tím, že podle nich vyhláška ministerstva financí zatím s žádným takovým omezením nepočítá.

Elektronická evidence má podle Sobotky pomoci v boji s úniky daně z přidané hodnoty a daně z příjmů. Premiér očekává, že veřejné rozpočty by mohly díky opatření získat přes deset miliard korun ročně navíc. Systém by měl být zaveden od ledna příštího roku.

Elektronická evidence tržeb, kterou připravuje ministerstvo financí, by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. Zároveň z návrhu ministerstvo odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a změnilo systém sankcí. Nově do návrhu MF zařadilo účtenkovou loterii. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. To u návrhu zákona o evidenci tržeb vypořádalo v těchto dnech připomínky dalších rezortů a zúčastněných organizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK