Pražská burza oslabila, akcie Fortuny se propadly o osm procent

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,32 procenta na 1047,61 bodu. Burzu táhl dolů propad akcií sázkové společnosti Fortuna o osm procent po úterním oznámení o nevyplacení dividendy. Ke snížení indexu přispělo také mírné zlevnění bankovních emisí. Vyplývá to z výsledků burzy.

Pokles, nebo stagnaci zaznamenala většina hlavních emisí pražské burzy. Kromě Fortuny však u žádných cenných papírů nepřesáhlo zlevnění hranici jednoho procenta. Akcie Fortuny ztratily rovných osm procent z ceny na 92 korun. Firma již v úterý, ale až v závěru obchodování na burze, oznámila, že kvůli plánovaným investicím nevyplatí za loňský rok akcionářům dividendu. A to navzdory tomu, že Fortuna Entertainment Group loni stoupl čistý zisk o 2,3 procenta na 15,9 milionu eur (436,5 milionu Kč).

\"Fortuna sice již v březnu avizovala podstatné snížení dividendové politiky, vzhledem k dosavadnímu přístupu každoročně vyplácet 70 až 100 procent zisku je ale z našeho pohledu nulová dividenda šokem. Akcie Fortuny jsme proto dnes ráno doporučili prodat, cílovou cenu jsme dali do revize,\" sdělil analytik Komerční banky Josef Němý.

Druhé nejvýraznější oslabení postihlo cenné papíry pojišťovací skupiny VIG, které zlevnily o 0,94 procenta na 1161 korun. Více ale pravděpodobně poznamenaly burzu, vzhledem k podstatně větším objemům obchodů, ztráty bankovních emisí. Akcie Komerční banky ztratily 0,47 procenta na 5507 korun a akcie skupiny Erste 0,31 procenta na 653 korun. V největším objemu se jako obvykle obchodovalo s cennými papíry energetické firmy ČEZ, které však jen stagnovaly na ceně 632 korun.

Ze 14 hlavních emisí posílilo jen pět. Největší procentuální růst zaznamenala cena akcií těžební firmy NWR. Kvůli jejich velmi nízké ceně ale představovalo posílení o 3,03 procenta pouze růst o jeden haléř na 0,34 koruny. Druhého největšího posílení dosáhly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, které si připsaly 1,87 procenta na 136,5 koruny.

Česká měna dnes opět posilovala k euru a oslabovala vůči dolaru. Koruna k 17:15 oproti úternímu závěru zpevnila k euru o šest haléřů na 27,37 Kč/EUR a oslabila k dolaru o devět haléřů na 25,33 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. \"Uvnitř České národní banky se prozatím o ukončení intervenčního režimu nediskutuje. Ten tu s námi bude i na začátku příštího roku. Nemáme proto důvod sázet na nic jiného než na stagnaci koruny,\" odhadl další vývoj české měny analytik společnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,43 27,37 Kč/USD 25,24 25,33

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK