Průmyslová výroba v Německu v únoru stoupla o 0,2 procenta

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v únoru ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,2 procenta po lednovém poklesu o 0,4 procenta. Průmysl podpořila hlavně výroba kapitálového zboží a energie. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Lednový údaj však byl revidován směrem dolů, původní zpráva uváděla, že v lednu výroba vzrostla o 0,6 procenta.

Produkce ve zpracovatelském sektoru se zvýšila o půl procenta, z toho produkce kapitálového zboží stoupla o 1,2 procenta a polotovarů o 0,2 procenta, zatímco výroba spotřebního zboží se snížila o 0,3 procenta. Produkce v energetickém sektoru vzrostla o 1,2 procenta a ve stavebnictví naopak klesla o 3,1 procenta. V lednu bylo stavebnictví naopak jediným sektorem, který rostl.

Středeční zpráva ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků v únoru nečekaně znovu klesly, a to o 0,9 procenta po lednovém propadu o 2,6 procenta. Snížily se zejména zakázky na investiční zboží z eurozóny.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni vzrostla o 1,6 procenta, v letošním roce německá vláda očekává růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK