Nezaměstnanost v hradeckém kraji v březnu klesla na 5,9 pct

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 9. dubna (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v březnu klesla na 5,9 procenta z únorových 6,2 procenta. Bez práce bylo v kraji ke konci měsíce 22.440 lidí, o 1124 méně než na konci února. Počet volných míst vzrostl o 14 procent na 4144 a byl tak nejvyšší od listopadu roku 2008. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v kraji na 7,4 procenta a práci si hledalo 28.020 lidí.

Vývoj na trhu práce v březnu kladně ovlivnil rozjezd sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě, potravinářství a turistickém ruchu. \"Pozitivně se na vývoji podepisuje také široká podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Jedná se hlavně o veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa,\" uvedla pověřená ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost v březnu v hradeckém kraji klesla ve všech pěti okresech. Výraznější snížení o pět desetin procentního bodu na 4,9 procenta vykázalo Jičínsko. Rychnovsko, kde Škoda Auto v závodě Kvasiny plánuje masivní investice a nábor stovek zaměstnanců, vykázalo pokles o tři desetiny procentního bodu na 4,1 procenta a nadále je místem s nejnižší nezaměstnaností v kraji. Nejvyšší nezaměstnanost je stále na Trutnovsku, které vykázalo pokles ze 7,4 na 7,1 procenta.

ry kš

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK