Ve středních Čechách v březnu klesla nezaměstnanost na 6,1 pct

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Ve středních Čechách v březnu klesla nezaměstnanost o 0,3 procentního bodu na 6,1 procenta. Úřady práce v regionu koncem měsíce evidovaly 55.149 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 2180 méně než na konci února. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 poklesl počet osob v evidenci úřadů práce ve Středočeském kraji o 8115 uchazečů. Nezaměstnanost byla na 7,1 procenta, za rok tedy klesla o jeden procentní bod.

V březnu se přišlo nově zaregistrovat 5354 lidí, o 442 více než v únoru. Vyřazeno z evidence bylo 7534 uchazečů, což je o 1737 více než v předchozím měsíci. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji tak připadá 5,6 uchazeče o zaměstnání. \"V měsíci dubnu lze předpokládat další pozvolný pokles počtu uchazečů, především v souvislosti s dalším větším rozsahem jarních prací,\" uvedl Úřad práce ČR.

Na konci března byla mezi jednotlivými okresy Středočeského kraje nejvyšší nezaměstnanost v okresech Příbram s 8,6 procenta, následoval Kolín s 8,1 procenta. Nejpříznivější situace je tradičně v okresech Praha-východ, kde byla nezaměstnanost na 3,2 procenta a na Mladoboleslavsku a Benešovsku, kde se pohybovala nad čtyřmi procenty.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, byl v březnu ve středních Čechách 53.981.

V celé zemi nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta na 525.315 uchazečů o zaměstnání. Počet volných míst přesáhl 76.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK