EY: Objem nákupů a prodejů firem klesl v ČR loni o čtvrtinu

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Objem nákupů a prodejů firem loni v Česku činil 7,9 miliardy dolarů (200 miliard korun), což je meziroční pokles o čtvrtinu. Investoři uskutečnili 221 transakcí, meziročně jde o pokles o osm procent. Vyplývá to z údajů M&A barometru, který dnes zveřejnila poradenská firma EY.

\"Český trh fúzí a akvizic byl v roce 2014 rokem dvou rozdílných pololetí. V jeho první polovině vše nasvědčovalo tomu, že půjde co do počtu transakcí o nejlepší rok od recese v roce 2009. Ve druhém pololetí se ale akviziční apetit investorů zpomalil,\" uvedla EY.

V zahraničí uskutečnili Češi 33 akvizic, o devět méně než v předchozím roce. V mezinárodním srovnání ale vychází Česko stále jako silný regionální investor. Ze zemí střední a jihovýchodní Evropy se může pochlubit největším počtem nákupů v zahraničí. Zájem funguje i v opačném pořadí a české firmy se dostaly do hledáčku zahraničního investora v 84 případech. To je meziročně o třetinu víc.

Meziročně se v ČR mírně snížila aktivita finančních i strategických investorů. Počet transakcí finančních investorů klesl meziročně o 11 procent, počet strategických kupců se snížil o 6,5 procenta.

Nejaktivnějším investorem byla podobně jako loni investiční skupina PPF Group, která zveřejnila čtyři významné transakce. Největší transakce v Česku i v regionu střední a jihovýchodní Evropy byla akvizice GSG Group společností Materali (CPI Radovana Vítka).

Čeští investoři svými zahraničními investicemi cílili především na Slovensko a Bulharsko, kam směřovalo sedm jejich investic. Další v pořadí byly Německo (čtyři transakce) a Francie a Rakousko (po dvou transakcích). Vysoký zájem o společnosti v Česku byl patrný u britských, německých a amerických investorů. Doplnily je subjekty z tradičně silně zastoupených zemí Slovenska a Rakouska.

V absolutním počtu se uskutečnilo nejvíce transakcí na nemovitostním trhu. Šlo o 40 transakcí, což je o jednu méně než v předchozím roce. Patří sem například prodej obchodního domu Palladium v Praze do rukou německého investora Union Investment Real Estate.

\"Nemovitosti jsou již stabilní stálicí českého transakčního trhu. Zajímavé ale je, že v loňském roce výrazně rostl zájem o akvizice v dalších odvětvích, především o informační technologie, finanční služby a média. Přesuny na mediálním trhu z posledních dvou let určitě nekončí. Stále zůstávají některá média v zahraničních rukou a bude zajímavé sledovat jednotlivé strategie nejbohatších Čechů na tomto poli,\" uvedl výkonný ředitel EY pro fúze a akvizice v ČR Petr Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK