ÚOHS loni uložil pokuty za zakázky ve výši 72 milionů korun

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. dubna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni v prvostupňových rozhodnutích uložil za chyby ve veřejných tendrech pokuty za více než 72 milionů korun. Proti roku 2013 to bylo zhruba o pětinu více. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl předseda úřadu Petr Rafaj.

Podle statistik úřadu výrazně vzrostl i počet zahájených správních řízení. Loni jich bylo 981, což znamená meziroční nárůst o 47 procent. Více řízení v jednom roce úřad dosud nikdy nezahájil.

\"Je to tak, jak jsme predikovali,\" uvedl Rafaj. Podle něj je za růstem počtu podnětů boj firem o zakázky. \"Pomalu každý, kdo je z tendru vyloučen, se obrací na náš úřad, je to jednoznačně konkurenční boj,\" uvedl Rafaj. Podněty posílají úřadu i instituce, které se v ČR starají o evropské fondy, z nichž jsou zakázky financovány. \"Ve valné části jsou tyto podněty zbytečné,\" uvedl Rafaj. Další skupinou stěžovatelů jsou podle něj nespokojení občané.

ÚOHS zaměstnává 239 lidí, z toho 86 se zabývá přímo zakázkami. Jeden zaměstnanec má podle Rafaje na starosti ročně asi 20 podání, přičemž neplatí, že by každý podnět skončil správním řízením. Rozhodnutí je podle předsedy ÚOHS vydáno průměrně za 57 dní. \"Bude nutné provést další personální opatření, protože jinak se nám to začne střádat,\" uvedl Rafaj.

Z 981 loni zahájených řízení bylo 634 na návrh některé z firem. V těchto případech ÚOHS zahajuje řízení automaticky. Některé firmy ale podají návrh a pak nezaplatí kauci. Tímto způsobem mohou blokovat uzavření smlouvy s vítězem tendru. Na tyto situace pamatuje technická novela zákona, která platí od letošního března. Novela sice zachovává kauci ve výši jednoho procenta nabídkové ceny veřejné zakázky, ale zvýšila maximální hranici z původních dvou milionů na deset milionů korun. Kromě toho mění i způsob vracení této kauce, při zpětvzetí návrhu navrhovatel přijde o 20 procent kauce. Zda to sníží počet takzvaných šikanózních podnětů k ÚOHS, bude jasné až za rok.

Firmy loni složily na ÚOHS za kauce přes 130 milionů korun, do státního rozpočtu propadlo 6,6 milionu korun. Pokuty úřad uložil v 273 případech. Tam, kde ještě není uzavřena smlouva s vítězem a zadavatel v tendru chyboval, platí města a obce náklady řízení ve výši 30.000 korun. Celkově za tuto položku loni ÚOHS vybral přes tři miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK