Index očekávání firem od ČSOB je na rekordních hodnotách

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Index mapující očekávání firem na letošní druhé čtvrtletí, který sleduje ČSOB rok a půl, se dostal na rekordních 23,1 bodu. Za zlepšením stojí slabá koruna, levné energie a zotavující se domácí poptávka. Čtvrtletní index dnes zveřejnila ČSOB. Na první čtvrtletí ukazatel činil 12,3 bodu.

Růst poptávky čeká v druhém čtvrtletí 46 procent podniků, 42 procent firem plánuje v tomto roce investovat do svého podnikání více než loni. Celkem 13 procent firem chystá zvýšení objemu investic o více než pětinu.

Nejvýraznější zlepšení index zaznamenal u živnostníků. \"Zatímco u podniků s obratem nad 40 milionů korun zůstala hodnota na zhruba 37 bodech, u firem s tržbami do tří milionů index vzrostl ze tří na 15 bodů,\" uvedl výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Svou budoucnost ve výhledu jednoho roku vidí pozitivně 79 procent podniků, což je o 16 procentních bodů více než před rokem a půl.

Průzkum ohledně očekávání firem se uskutečnil mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může teoreticky nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK