Americké akcie mírně slábnou, trh hledá směr

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. dubna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně slábly. Wall Street nyní hledá směr dalšího pohybu a investoři jsou rozpolcení mezi strachem ze zvyšování úrokových sazeb a obavami z delšího útlumu ekonomiky.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (18:00 SEČ) pohyboval kolem 17.880 bodů a ztrácel 0,13 procenta. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,1 procenta na 2080 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl na zhruba 4944 bodech se ztrátou 0,15 procenta.

Akcie dnes podkopaly poměrně příznivé údaje, podle nichž počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA byl minulý týden nižší, než se čekalo, a jejich čtyřtýdenní průměr klesl na minimum od roku 2000. To by naznačovalo, že březnový útlum amerického trhu práce může být jen dočasný a že centrální banka (Fed) kvůli němu nebude muset odkládat zvyšování úroků.

Růst akcií je v posledních letech do značné míry závislý na uvolněné měnové politice a vyhlídky na její přitvrzování mohou stahovat trhy dolů. Na počátku týdne proto Wall Street reagovala silným vzestupem na zprávu o březnovém výrazném oslabeni tvorby pracovních míst v USA.

Investoři se ale budou zdráhat, kdyby měli se zvyšováním úroků odcházet od akcií, protože moc jiných příležitostí k investicím v současné době nemají, řekl agentuře Reuters Tim Rudderow, který řídí investiční firmu Mount Lucas Management. Podle něj budou akciové trhy mírně kolísat bez jasného směru ještě během nadcházejícího období zveřejňování čtvrtletních firemních výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK