Ceny ropy oživily, pomohla německá data a nejistota kvůli Íránu

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zotavily z prudkého propadu v předešlém obchodním dni a cena severomořské ropy Brent stoupla o více než dvě procenta. Trhy podpořily solidní ekonomické údaje z Německa a trvající nejistota kolem dohody o íránském jaderném programu. Ve středu světové ceny ropy spadly o více než šest procent.

Německé ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že průmyslová výroba v Německu se v únoru ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,2 procenta.

Trh s ropou dnes podpořilo i vyjádření Íránu, podle nějž Teherán podepíše s šesti mocnostmi definitivní dohodu o svém jaderném programu, pokud budou ve stejný den zrušeny všechny ekonomické sankce uvalené kvůli tomuto programu.

Brent dnes kolem 18:30 přidával zhruba půl druhého dolaru na 57,10 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o 84 centů na 51,26 USD za barel.

Za středečním prudkým propadem cen ropy stály zprávy o pokračujícím růstu zásob této strategicky důležité suroviny ve Spojených státech a o stoupající těžbě v Saúdské Arábii.

Poradce saúdskoarabského ministra ropného průmyslu Alího Ibráhíma Nuajmího ale dnes uvedl, že propad světových cen ropy je pouze dočasný a světová poptávka po ropě by měla v příštích deseti letech růst, a to až o milion denních barelů za rok.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 57,10 55,55 New York - Nymex WTI květen 51,26 50,42

kne šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK