Akciový trh Hongkongu sesadí Japonsko ze třetího místa na světě

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 10. dubna (ČTK) - Velikost akciového trhu v Hongkongu se dnes dostala takřka na úroveň hodnoty japonských akcií. Japonsko je po Spojených státech a Číně třetím největším trhem akcií na světě, o svou pozici ale podle všeho brzy přijde ve prospěch bývalé britské kolonie, uvedla dnes agentura Bloomberg. Akcie čínských firem na burzách v Číně a Hongkongu v posledních měsících prudce rostou a tamní indexy jsou na sedmiletých maximech.

Hodnota akcií obchodovaných v Hongkongu dosáhla ve čtvrtek 4,9 bilionu dolarů a dnes nejširší index trhu vzrostl o 1,3 procenta. Japonský trh měl hodnotu pěti bilionů dolarů a dnes mírně ztratil.

Největším akciovým trhem světa jsou USA, kde nyní hodnota veřejně obchodovaných akcií dosahuje 24,7 bilionu USD. Druhá je pevninská Čína, kde mají akcie na burzách úhrnnou hodnotu 6,9 bilionu USD.

Nákupní horečka se šíří do Hongkongu z vlastní Číny, kde index šanghajské burzy SCI za posledních 12 měsíců vzrostl o 90 procent. Čínské úřady minulý měsíc povolily dalším domácím investičním fondům nákupy hongkongských akcií a očekává se, že investiční kvóty hongkongské burzy pro investory z Číny se znovu výrazně zvýší. Tento týden index hongkongské burzy získal osm procent, zatímco tokijský index Nikkei posílil jen o 2,4 procenta.

Hongkongský trh předstihuje japonský trh i přesto, že tokijský index Nikkei se od nástupu premiéra Šinzóa Abeho v roce 2012 takřka zdvojnásobil. Dnes Nikkei poprvé za 15 let dočasně překonal hranici 20.000 bodů. Rovněž v Japonsku silně roste poptávka po akciích, kterou povzbuzuje podpůrná politika centrální banky, mohutný příliv peněz do investičních fondů a přesun penzijních fondů od dluhopisů k akciím.

“Kdyby japonské akcie klesaly, signalizovalo by to náš pád,\" řekl Bloombergu k sestupu japonského trhu ve světovém měřítku Kodži Toda z Resona Bank. \"Japonský trh ale stoupá . . . a silně rostou i čínské akcie, což jsou skvělé zprávy pro všechny,\" dodal.

Čínské burzy již loni vzrostly o více než 50 procent a zájem o investování na nich neustává. Drobní investoři rychle skupují nové podílové fondy ve všeobecném přesvědčení, že růst bude pokračovat. Vládní místa dávají přitom najevo, že růst akciových trhů podporují.

hp hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK