Soud poslal do konkurzu provozovatele Lázní Dolní Lipová

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeseník 10. dubna (ČTK) - Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek prohlásil konkurz na majetek společnosti SCHROTH, která do konce roku 2013 provozovala Lázně Dolní Lipová na Jesenicku a má milionové dluhy. Insolvenční návrh na začátku letošního roku podala Československá obchodní banka (ČSOB). ČTK dnes informaci získala z insolvenčního rejstříku. Firma SCHROTH kvůli nevyplaceným mzdám čelila insolvenčnímu řízení už loni, soud ale tehdy návrh zamítl.

Podle soudce Rostislava Krhuta je konkurz jediné možné řešení úpadku společnosti SCHROTH. \"Dlužník nepředložil schválený reorganizační plán ve stanovené lhůtě ani nepožádal o prodloužení této lhůty,\" uvedl. Jednatel lázní Radim Hatlapatka už dříve vypočítal, že celkové dluhy firmy SCHROTH činí zhruba 16 milionů korun.

ČSOB v insolvenčním návrhu uvedla, že firma SCHROTH včas nesplatila zhruba sedmimilionový úvěr a nyní tak bance včetně úroků dluží 8,2 milionu korun. Úvěr je zajištěn některými lázeňskými budovami a pozemky.

Vedení Lázní Dolní Lipová rozhodlo o ukončení jejich provozu loni na podzim kvůli špatné ekonomické situaci. Firma předloni vykázala desetimilionový propad. Lázně s téměř dvousetletou historií kvůli tomu propustily všech 44 stálých zaměstnanců.

Své pohledávky už přihlásili někteří bývalí zaměstnanci lázní. Připojila se také obec Lipová-lázně, které společnost SCHROTH dluží bezmála 50.000 korun za lázeňský poplatek.

V konkurzu bude majetek lázní nabídnut k prodeji a z jeho výtěžku bude zaplacena část dluhů. Vedení společnosti delší dobu jednalo s několika zájemci ohledně možného pronájmu či prodeje areálu, avšak vhodného investora nenašlo. Lázně se rozléhají na třech hektarech a čítají kolem 20 budov, z toho osm léčebných domů.

Do lipovských lázní se jezdili léčit hlavně lidé trpící kožním onemocněním. Lázním, které byly založeny v roce 1829, zlomila vaz závislost na platbách pojišťoven. Právě jejich šetření se odrazilo na počtu klientů, který klesl až o 70 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK