Reuters: Vláda žádá ČNB o vyšetření manipulace se sazbou PRIBOR

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí požádalo Českou národní banku (ČNB) o vyšetření možné manipulace s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dopis, který ministerstvo bance poslalo. Vyjádření ministerstva a centrální banky ČTK shání.

Náměstek ministra financí Martin Pros podle Reuters v dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi hovoří o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Ministerstvo podle dopisu předpokládá, že tato podezření mají reálný základ, a domnívá se, že ČNB by je měla důkladně vyšetřit.

Pros podle Reuters nevznesl obvinění vůči žádné osobě či organizaci. Poukázal nicméně na článek v deníku Hospodářské noviny z 24. března, který se týká udržování úrokových sazeb na uměle vysoké úrovni. V článku se mimo jiné uvádí, že podle Prose hodnota sazby Pribor neodpovídá podmínkám na trhu.

Výpočet sazby má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šest předními bankami. PRIBOR je úroková sazba, za kterou si banky půjčují peníze na českém mezibankovním trhu.

pmh rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK