Odbyt vozů Audi ve čtvrtletí stoupl o šest procent na nový rekord

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ingolstadt (Německo) 13. dubna (ČTK) - Německý výrobce luxusních automobilů Audi v letošním prvním čtvrtletí zvýšil odbyt meziročně o 6,1 procenta na rekordních 438.250 vozů. V samotném březnu se odbyt zvýšil o 4,4 procenta na rovněž rekordních 177.950 vozů, uvedla firma. Březnový odbyt ale zaostal za konkurenční značkou Mercedes-Benz, která již dříve oznámila za březen nárůst o 16 procent na téměř 183.500 vozů.

Automobilka Audi se v březnu potýkala se slabým růstem poptávky v Číně, kde jí prodej podle agentury DPA vzrostl pouze o 1,5 procenta. Rival Mercedes-Benz přitom na čínském trhu zaznamenal téměř dvacetiprocentní nárůst.

Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého koncernu Volkswagen. Cílem automobilky Audi i rivala Mercedes-Benz z koncernu Daimler je stát se ještě v tomto desetiletí jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily. Tou je v současnosti německý konkurent BMW, který zatím údaje o březnovém prodeji nezveřejnil.

Společnost Audi loni zvýšila čistý zisk o deset procent na 4,4 miliardy eur (přes 120 miliard Kč), zejména díky rekordním tržbám. Odbyt se loni zvýšil o více než deset procent a poprvé překonal hranici 1,7 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK