Šéf Gazpromu varoval EU před kroky proti plynovodu do Turecka

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. dubna (ČTK) - Šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller dnes varoval Evropskou unii před kroky, které by zablokovaly plán Ruska vybudovat plynovod do Turecka a případně dál do jižní Evropy. Projekt s názvem Turkish Stream nahrazuje plán plynovodu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán.

\"Pokud někdo pomýšlí na zablokování Turkish Streamu ..., pak je to velmi vážná chyba. Tento plyn může jít na další trhy,\" řekl Miller na konferenci v Berlíně. Podle agentury Reuters dodal, že Gazprom je ochoten dát si se svým projektem pauzu, pokud to bude zapotřebí.

Plynovod přes Černé moře do Turecka by mohl pokračovat do Řecka, o jehož případné účasti na projektu se jednalo minulý týdeb v Moskvě v rámci návštěvy řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Pokud by se k němu Řecko připojilo, mohl by mu plynovod přinést ročně miliony eur a těžili by z toho i evropští věřitelé této zadlužené země, řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině. Roční kapacita plynovodu Turkish Stream má být 63 miliard metrů krychlových. Rusko plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019.

Rusko už začalo na pobřeží Černého moře budovat plynovod South Stream, který by směřoval do Bulharska. Tento projekt však Moskva loni v prosinci zrušila kvůli námitkám Evropské komise, která vyzvala Bulharsko, aby práce na plynovodu zastavilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK