Ceny ropy dál rostou, trh podporují údaje o poklesu vrtů v USA

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují ve vzestupu a severomořská ropa Brent se dostala k 59 dolarům za barel. Ropný trh podporuje pokračující pokles nových vrtů v USA, který potvrzuje, že americký ropný sektor reaguje omezováním těžby na propad cen ropy za poslední rok.

 

Brent v 16:50 SELČ posílil o 40 centů na 58,25 dolaru za barel a předtím se jeho cena vyhoupla až na 59,54 USD. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem na 51,85 USD po předešlém výstupu na 53,10 dolaru.

Na konci minulého týdne ropa získala asi dvě procenta a posílila i za celý týden. Mezi investory slábnou obavy, že dohoda o íránském jaderném programu povede k rychlému návratu íránské ropy na trhy.

Počet využívaných vrtných zařízení v USA klesl minulý týden o 42 na 760, což byl nejhlubší pokles za poslední měsíc. \"Počet vrtů v USA znovu nasměroval trh na omezování těžby,\" řekl agentuře Reuters Ole Hansen, který v Saxo Bank řídí komoditní výzkum. \"Trh se rozhodl, že se nebude dívat na současný přebytek nabídky,\" dodal.

Růst cen později brzdily údaje, podle nichž čínský dovoz ropy v březnu proti únoru klesl o pět procent. Řada analytiků také poukazuje na pokračující útlum poptávky po ropě, který bude podle nich bránit výraznějšímu oživení cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 58,25 57,87 New York - Nymex WTI květen 51,85 51,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK