Americké akcie v pondělí klesly, trh má obavy kvůli dolaru

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí odevzdaly počáteční mírné zisky a nový týden zahájily poklesem. Mezi investory vzrostly obavy, že silný dolar a nižší ceny ropy poškodí hospodářské výsledky amerických firem za uplynulé čtvrtletí. Americký dolar v pondělí stoupl k euru díky neutuchající naději na růst úrokových sazeb v USA.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 0,45 procenta na 17.977,04 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,46 procenta na 2092,43 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,15 procenta na 4988,25 bodu.

Americké společnosti začínají tento týden zveřejňovat výsledky hospodaření za uplynulý kvartál. Mezi investory panují obavy, do jaké míry se na nich projeví silnější dolar, který obvykle nepříznivě ovlivňuje výsledky nadnárodních společností se sídlem v USA. Cena americké ropy v poslední době zamířila vzhůru, na výsledky energetických společností ale dolehl prudký pokles, který cena ropy zaznamenala od loňského roku.

\"Všichni čekáme na výsledky... Mám pocit, že tu jsou určité obavy z toho, jak bude oznamování výsledků vypadat, a investoři jsou proto opatrní,\" uvedl podle agentury Reuters manažer portfolia ve společnosti Pioneer Investment Management John Carey.

Akcie výrobce elektroniky Apple v pondělí klesly o 0,2 procenta. Odevzdaly tak zisky, které přišly po zprávách, že na jeho nové chytré hodinky Apple Watch mohl za jediný den přijít zhruba jeden milion objednávek.

Americký dolar v pondělí posiloval, mimo jiné díky pokračujícím sázkám investorů na to, že americká centrální banka USA (Fed) v příštích měsících zvýší úrokové sazby. Euro k dolaru ke konci newyorského obchodování ztrácelo 0,3 procenta na 1,05750 USD. Dolar k japonskému jenu vykazoval pokles o 0,2 procenta na 120,05 JPY. Japonské měně pomohlo vyjádření ekonomického poradce japonského premiéra, který naznačil, že jen je vůči dolaru nepřiměřeně slabý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK