VIG profituje z expanze do střední a východní Evropy, podíl zde tvoří téměř dvě třetiny koncernového zisku

14.04.2015 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


V obchodním roce 2014 získal přední pojišťovací koncern Rakouska a regionu střední a východní Evropy v náročném prostředí předepsané, konsolidované pojistné ve výši 9,1 mld. EUR. Po očištění o vlivy měnových k urzů tak koncern dosáhl růst pojistného o 0,9 procenta i navzdory tomu, že v oblasti krátkodobé ho jednorázově placené ho životní ho pojištění v Polsku a v rámci portfoli í v Itálii a Rumunsku došlo k dalšímu pokles u v důsledku optimalizačních opatření. Nejvyššího zisku dosáhla VIG za rok 2014 v Česku.

Česká republika vykázala se 178 mil. EUR nejvyšší zisk v rámci celého koncernu (před zdaněním). V Rumunsku se díky zisku 6 mil. EUR (před zdaněním) zdařil návrat k ziskovosti.

Vienna Insurance Group profituje z expanze do střední a východní Evropy. V roce 2014 představoval podíl koncernových společností z tohoto regionu téměř dvě třetiny koncernového zisku,“ uvedl Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group.

Velmi dobrou výkonnost dokresluje i výrazné zlepšení ukazatele Combined Ratio o zhruba 4 procentní body na 96,7 procenta; v regionu SVE ukazatel Combined Ratio vykázal dokonce hodnotu 93,4 procenta.

Finanční výsledek koncernu představoval 1,1 mld. EUR při současném zatížení opravnými položkami na obligace banky Hypo Alpe Adria / Heta i prvními projevy aktuálně nízk ého úro čení na trzích. Kapitálové umístění (včetně likvidních prostředků) Vienna Insurance Group dosahovalo ke konci obchodního roku 2014 31,1 mld. EUR a stouplo tak o 4,5 procenta.

Vynikající postavení v Rakousku

S tržním podílem zhruba 24 procent jsou koncernové společnosti Vienna Insurance Group nadále jasnou jedničkou na rakouském pojistném trhu.

Předepsané pojistné v Rakousku dosáhlo přibližně 4,1 mld. EUR. V oblasti neživotního pojištění byl po očištění o aktivity pojišťovny Donau Versicherung v Itáli i vykázán růst o 3,6 procenta.

Mimořádné úspěchy, a to i v oblasti odbytu, zaznamenala společnost Wiener Städtische Versicherung, která v životním pojištění dosáhla nárůstu o 5,3 procenta a v neživotním pojištěn í také zvýšila pojistné o 3,8 procenta.

Pojišťovna s Versicherung potvrdila postavení lídra rakouského trhu v životním pojištění.

Číslo 1 v České republice – na nejsilnějším trhu SVE

Stejně pozitivně se v regionu SVE vyvíjelo i pojistné. V českých korunách vzrostlo pojistné v České republice o 1,3 procenta. S podílem 18,7 procenta na koncernovém pojistném je tato země největším trhem VIG ve střední a východní Evropě. V součtu jsou české koncernové společnosti s tržním podílem 33,7 procenta jedničkou pojistného trhu . Navíc byl již předtím velmi dobrý ukazatel Combined Ratio dále klesl na historicky nejlepší hodnotu 86,2 procenta.

Slovensko vykázalo silný výsledek

Slovenské ko ncernové společnosti VIG pokračovaly i v roce 2014 v kurzu zaměřené m na profitabilitu. Zisk (před zdaněním) značně stoupl o 7,6 procenta a ukazatel Combined Ratio byl snížen na vynikajících 91,3 procenta. S tržním podílem ve výši 33,6 procenta je Vienna In surance Group nadále s náskokem jedničkou tohoto stěžejního koncernového trhu.

Výhled na rok 2015

Cílem Vienna Insurance Group na rok 2015 stále zůstává růst převyšující celkov ý trh. Vzhledem k současným nízkým úrokovým mírám je třeba v roce 2015 vycházet z poklesu řádného finančního výsledku, který z dnešního pohledu nebude možné překompenzovat cíleným zlepšením pojistnětechnického výsledku. Pro koncern nadále nepřichází do úvah y usilovat o vyšší kapitálové výnosy za cenu zvýšeného rizik a při alokaci . Vienna Insurance Group zůstává věrná své konzervativní politice um i sťování za důkladného zvážení rizik.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK