ECB: Banky v eurozóně očekávají rostoucí zájem o úvěry

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 14. dubna (ČTK) - Banky v eurozóně očekávají v příštích měsících velký zájem o půjčky ze strany firem a zájemců o bydlení. Vyplývá to ze čtvrtletního průzkumu, který si ECB udělala mezi 142 předními bankovními domy v měnové unii. Poskytování úvěrů přitom napomáhá i program tištění peněz, který ECB zahájila letos v březnu na podporu ekonomiky zemí platících eurem.

Průzkum se konal mezi 6. a 23. březnem. Výsledky ukázaly, že úvěrové standardy bank při schvalování úvěrů se pozvolna uvolňovaly. Tento proces však bude zřejmě pokračovat jen pomalu, s výjimkou několika světlejších míst, jakými je například Itálie.

\"V úrovni úvěrových standardů nastalo podstatné zlepšení ve srovnání s údaji bank před rokem,\" uvedla ECB.

Podmínky pro poskytnutí úvěrů zmírnilo během prvních tří měsíců roku devět procent bank. Jedno procento očekává, že je uvolní v příštích třech měsících.

Zhruba 39 procent bank předpokládá, že zájem firem o úvěry bude v příštích třech měsících větší. Zhruba 29 procent pak čoekává nárůst nákupů nemovitostí k bydlení.

ECB v březnu zahájila nákupy vládních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. Měsíčně chce do ekonomiky eurozóny pumpovat asi 60 miliard eur (zhruba 1,6 bilionu Kč) a praktikovat to nejméně do září příštího roku. Program má podpořit ekonomiku 19 států měnové unie a odvrátit v eurozóně deflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK