Britská inflace zůstala v březnu na rekordním minimu nula procent

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. dubna (ČTK) - Míra inflace v Británii zůstala v březnu na rekordním minimu - spotřebitelské ceny v meziročním srovnání zůstaly již druhý měsíc v řadě beze změny, uvedl dnes britský statistický úřad. Nulová inflace zvyšuje disponibilní příjmy domácností před květnovými parlamentními volbami. Země se zároveň těsně vyhnula poklesu cen, který by mohl vyústit v deflační spirálu a poškodit ekonomiku.

Inflace je v současnosti nejnižší od roku 1989, kdy jsou k dispozici srovnatelné záznamy. Podle neoficiálních odhadů je údaj možná nejnižší od roku 1960.

Statistici ale zároveň upozornili, že kdyby se pohyb spotřebitelských cen počítal na dvě desetinná místa, pak by byly ceny v březnu o 0,01 procenta nižší než před rokem. Byl by to pak první pokles spotřebitelských cen vůbec.

Za poklesem míry inflace stojí propad cen ropy z loňského roku a pokles cen potravin. Takzvaná očištěná inflace, která nezahrnuje ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, zpomalila v březnu na jedno procento z únorových 1,2 procenta a dostala se na nejnižší úroveň za posledních téměř devět let.

Inflace se tak nyní pohybuje hluboko pod dvouprocentním cílem britské centrální banky. Očekává se přitom, že hodnota inflace vypočítaná na jedno desetinné místo se dostane do záporných hodnot. Jen málo ekonomů se ale nyní domnívá, že Británii hrozí podobný pokles cen, který ohrožuje eurozónu.

Údaje o inflaci pravděpodobně přivítá většina obyvatel Británie, kde ceny v uplynulých letech rostly rychleji než mzdy. V zemi navíc pokračuje kampaň před květnovými parlamentními volbami, jejichž výsledky by mohly patřit k nejtěsnějším v novodobých dějinách Británie.

Opoziční labouristé tvrdí, že běžná britská domácnost je na tom hůře, než když nynější premiér David Cameron v květnu 2010 nastoupil do úřadu. Cameronovi konzervativci naopak poukazují na rychlý hospodářský růst a na rekordně nízkou nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK