Výstavba jaderné elektrárny v Polsku prý čelí dalšímu zpoždění

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. dubna (ČTK) - Plánovaná výstavba první jaderné elektrárny v Polsku se zpozdí minimálně o další dva roky. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s projektem. Ten nyní oficiálně počítá se zahájením provozu prvního bloku elektrárny v roce 2025, zatímco původně předpokládal jeho spuštění v roce 2020. Někteří pozorovatelé navíc považují za čím dál pravděpodobnější, že plánovaná jaderná elektrárna nakonec nebude vůbec postavena.

Celá jaderná elektrárna má být podle nynějšího plánu hotova do roku 2035. Předpokládá se, že výstavba bude stát deset až 15 miliard dolarů (zhruba 260 až 390 miliard Kč). Projekt byl oznámen v roce 2009, pak jej ale zbrzdily klesající ceny elektřiny a havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě.

Koncem loňského roku se navíc polská státní elektrárenská společnost PGE rozhodla zrušit kontrakt s australskou poradenskou firmou WorleyParsons, která měla pro elektrárnu vyhledat vhodné místo. \"Program se tím zpozdí minimálně o dva roky,\" řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů. Dodal, že PGE bude nyní muset potřebné studie provést sama, ale protože s tím nemá dost zkušeností, vyžádá si to více času.

Polský Nejvyšší kontrolní úřad navíc v dnešní zprávě poukázal na vysoké riziko, že projekt nabere další zpoždění, nebo nebude vůbec dokončen. \"Polsko jadernou elektrárnu nepotřebuje,\" uvedl profesor Wladyslaw Mielczarski z elektrotechnického institutu v Lodži. \"Tento jaderný program byl projektem bývalého premiéra (Donalda Tuska). Teď zde není nikdo, kdo by ho uskutečnil,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK