Pojišťovny odhalily letos tisíce podvodů za stovky milionů Kč

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Detektivové pojišťoven odhalili v prvním čtvrtletí několik tisíc pojistných podvodů za celkem stovky milionů korun. Meziročně jde o mírný růst. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Dále dominují podvody v pojištění aut, stále více jich je v životním pojištění. Rostou i náklady na jejich odhalování.

\"Detektivové Allianz odhalili v loňském roce pojistné podvody v rekordním objemu 158 milionů korun,\" řekl ČTK šéf vyšetřování v Allianz pojišťovně Michal Vlk. Za tři měsíce tohoto roku to bylo bezmála 62 milionů Kč a také počet šetřených případů vzrostl meziročně ve stejném období téměř o dvě stovky, dodal. Allianz odhalila do konce března 773 pojistných podvodů. Ne každý šetřený případ je však nutně podvodem, dodal.

Detektivové České pojišťovny odhalili za první čtvrtletí pojistné podvody za 134 milionů korun, což je meziroční mírný růst. Stejně jako ve stejném období loni se lidé nejvíce pokoušeli podvádět v Praze, dále pak v Ústeckém kraji a Středočeském kraji. Nejméně se podvádělo v Olomouckém kraji a na Vysočině.

V Kooperativě v prvním čtvrtletí pracovníci bezpečnostního odboru prošetřovali 840 případů, jež vykazovaly podezření na pojistný podvod. \"Ten se podařilo prokázat ve 119 případech. Celková uchráněná hodnota je 18 milionů Kč. Největší počet podezřelých případů evidujeme v životním pojištění. Druhou příčku drží motorová vozidla,\" uvedl vedoucí odboru Vojtěch Stavný. Proti loňsku řeší Kooperativa více případů, na kterých se podílejí organizované skupiny. \"Většinu z nich máme teprve rozpracovanou a očekáváme, že je uzavřeme ve druhém čtvrtletí,\" dodal. Objem podvodů v těchto kauzách může dosáhnout až 615 milionů korun.

Česká podnikatelská pojišťovna odhalila za čtvrtletí pojistné podvody za 17 milionů Kč. Celkem prošetřovali její specialisté 100 podezřelých případů, v polovině z nich bylo prokázáno podvodné jednání. \"Počet pokusů o podvodné jednání má rostoucí tendenci,\" upozornil vedoucí oddělení vyšetřování bezpečnostního odboru Aleš Haisl. Vzrůstajícímu počtu pokusů o pojistný podvod odpovídají ale podle něj také rostoucí náklady na jejich odhalování. Haisl odhadl jejich růst v průměru o deset procent ročně.

Detektivové Generali vyšetřovali podezřelé pojistné události, z nichž se vyklubaly podvody nebo pokusy o podvod, celkem za 13,7 milionu korun. \"Proti loňsku to sice znamená mírný pokles, protože v prvním čtvrtletí 2014 se podvodníci pokusili získat dokonce 17,5 milionu korun, stále to ale představuje téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2013. Tehdy se podařilo odhalit podvody za sedm milionů korun,\" uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK